Ansøg om Socialkompas
Få et digitalt brobygningsværktøj, som understøtter samskabelsen i jeres kommune

Vi drømmer om at udbrede Socialkompas til mange flere kommuner. Derfor er det nu muligt løbende at blive en del af Socialkompas. I kan altså komme med, når I vil!
FriSe og Socialkompas har en klar ambition om, at alle, der er interesserede og fremsætter en realiserbar plan for lokal implementering, skal have mulighed for at få adgang til Socialkompas og skal kunne anvende det lokalt i kommunen. Her kan du læse mere om processen, og hvordan I kan få jeres eget lokale Socialkompas.
Ansøgningsprocessen
Et lokalt Socialkompas skal skabe overblik over aktuelle, lokale tilbud i jeres kommune. For at give platformen de bedst mulige forudsætninger for at lykkes, har FriSe en kontinuerlig ansøgningsproces, der tager udgangspunkt i en interessetilkendegivelse fra jer. FriSe står til rådighed til løbende sparring gennem hele processen, der forløber som følger:
- Interessetilkendegivelse
- Løbende dialog om planer for implementering
- Samarbejdsaftaler underskrives
- Aftale om dato for aktivering af Socialkompas
- Udbetaling af tilskud på 20.000 kr.
Interessetilkendegivelsen
Socialkompas åbner for nye muligheder og understøttelse af samskabelse, men dette realiseres ikke af sig selv og kræver et stærkt, lokalt engagement og ejerskab.
I interessetilkendegivelsen kigger vi efter kvalificerede og realiserbare planer for lokal implementering, udbredelse og drift – gerne både på kort og lang sigt. Vi er særligt interesserede i at se bredtfunderede, lokale samarbejder på tværs af kommune og civilsamfund.
Den skriftlige interessetilkendegivelse skal vise jeres kvalificerede bud på, hvordan I lokalt vil implementere og håndtere Socialkompas. Vi anbefaler, at I som minimum tager stilling til følgende:
Lokale ambitioner for portalen
Her beskrives de lokale ambitioner for portalen. Hvorfor ønsker I et Socialkompas i jeres kommune, og hvad vil I gerne opnå? Det kan for eksempel være målsætninger for brug, lokale udfordringer I vil tackle med portalen, initiativer/samarbejder I vil understøtte osv.
Aktører og deres rolle
Hvem er med i arbejdet med portalen lokalt, og hvad bliver deres rolle? Hvem skal implementere portalen? Hvem skal udbrede den til kommunens ansatte, borgere og foreninger? Hvem skal forestå den lokale drift og holde informationer på sitet opdateret (lokal administrator)? Hvordan er det lokale samarbejde på tværs af sektorer i jeres kommune, og hvordan vil I bruge det i arbejdet med Socialkompas?
Lokalt ejerskab
Hvordan vil I arbejde med at gøre portalen anvendt lokalt i civilsamfundet, i kommunen og blandt borgerne? Hvem tager medejerskab for portalen og hvordan? Hvordan understøtter kommunen det lokale samarbejde? Hvordan vil I involvere de lokale foreninger?
Økonomi
Projektmidlerne til Socialkompas afholder udgifter til udvikling, hosting og teknisk centraliseret drift/support, mens deltagere selv skal forestå den lokale implementering/tilpasning (hvis nødvendigt), udbredelse og daglig, lokal drift.
Projektpuljen giver 20.000 kr. det første år til én lokal aktør pr. kommune, og FriSe ser gerne at kommunen matcher dette samt forpligter sig på at understøtte portalen fremadrettet. Dette er ikke et krav, da der kan være andre måder at sikre understøttelse end direkte tilskud. Støtten kan være direkte tilskud, men kan for eksempel også være i form af medarbejdertimer
Generelt og formalia
I interessetilkendegivelsen søger vi viden om, hvad der gøres for at understøtte portalen, dens drift og udbredelse blandt kommunens ansatte, borgere og foreninger - både på den korte og den lange bane. Interessetilkendegivelsen skal omhandle alle ovenstående emner samt indeholde kontaktoplysninger på tovholdere fra kommune og lokal civilsamfundsaktør samt eventuelle andre relevante aktører.
Samarbejdsaftale og aktivering af jeres lokale Socialkompas
Når vi har modtaget jeres interessetilkendegivelse, kan vi begynde en dialog om samarbejdsaftaler og lokal implementering i jeres kommune. FriSe ser gerne, at samarbejdsaftaler bliver indgået på tværs mellem kommune, lokal civilsamfundsaktør og FriSe, fordi det skaber grobund for en gensidig forpligtelse og ejerskab for Socialkompas.
Efter samarbejdsaftalen er på plads, aftales aktiveringsdatoen for jeres nye, lokale Socialkompas. Flere kommuner foretrækker at fastsætte en dato nogle måneder ud i fremtiden, så der er tid til at oprette en masse lokale tilbud før åbningsdagen. Det er dog helt op til jer, hvornår I gerne vil aktivere platformen.
Afsluttende giver projektpuljen 20.000 kr. til én lokal aktør i kommunen.