Historien er fra FriSes årsberetning for 2023. FriSe er landsorganisationen for landets frivilligcentre og selvstændige selvhjælpsorganisationer - og står bag Socialkompas.
Kommune og civilsamfund i symbiose
— Socialkompas fortsætter dets momentum med udbredelse til 16 nye kommuner i 2023. Hvad er det, der gør værktøjet så specielt?
Mere end 3000 tilbud fordelt på mere end 1500 foreninger i samlet set 31 kommuner og flere tusinde brugere af platformen. Ja, faktisk er der i gennemsnit en person, der søger overblik på Socialkompas.dk hvert fjerde minut – døgnet rundt, året rundt.
Socialkompas vokser, og der er fortsat interesse fra flere kommuner om at ’blive en del af klubben’. Her får kommunerne et værktøj i hænderne, som bringer fællesskabet tættere på de borgere, der har brug for det.
På tværs af kommunernes frontpersonale har det vist sig, at Socialkompas virkelig kan gøre en forskel. Socialkompas kan nemlig levere både overblik og kendskab, som ofte kan være svær at få på egen hånd.
Det er i den anledning, at du nu møder Nisrin.
Nisrin El-Cheikh Khalil arbejder som boligsocial brobygger hos BoligSocialt Hus – et samarbejde mellem Odense Kommune og nogle af byens boligselskaber.
Det er Nisrins opgave at sikre, at de mange familier, der skal genhuses fra Vollsmose til andre områder i Odense, bliver fulgt, så de lander trygt i deres nye hverdag. Familierne skal genhuses i forbindelse med, at 1000 husstande i Vollsmose rives ned frem til 2030.
Nisrin har allerede været brobygger for mere end 150 familier, alle med forskellige behov og ofte med få ressourcer til rådighed.
Som at flytte til et nyt land
Hun fortæller, at mange af dem, der genhuses, er sårbare borgere. De har typisk boet i Vollsmose hele deres liv og kender ikke andre områder i byen, så de mangler tryghed i det nye.
”Det er utrygt. Nogle fortæller mig, at det er som at skulle flytte til et fremmed land. Og så bruger jeg jo min tid og mine kræfter på at fortælle dem, at de nok skal få det godt det nye sted,” siger Nisrin.
I den forbindelse er det vigtigt for borgerne at få et lokalt netværk, nye venner – nogle, de kan spejle sig i.
”Det er en stor prioritet for mig, at de bliver en del af lokalsamfundet. Hvis en familie flytter fra Vollsmose til Bolbro, skal de føle sig hjemme. De skal føle, at de har medbestemmelse, og at de er velkomne til at deltage i de lokale fællesskaber,” siger Nisrin.
Hun hjælper familierne, der ofte har mange børn, med både skoleskift, børnehaveskift, nye fritidsaktiviteter, lektiecaféer og fritidsjob. Derudover er der en del, der er uden for arbejdsmarkedet, så her undersøger hun også tilbud, der kan hjælpe dem i job.
Socialkompas effektiviserer arbejdet
”Jeg bruger det virkelig meget. Det er rart ikke at være overladt til sig selv. Og selv hvis jeg ikke kan finde lige præcis det, jeg eftersøger, bruger jeg kontaktoplysningerne på et lignende tilbud til at finde det helt rigtige til familien,” siger Nisrin.
På trods af, at hun også har et stort netværk qua hendes tidligere arbejde med at tage imod flygtningefamilier, og at hun jævnligt har kontakt med Jess Kahr, som er leder på frivilligcenteret i Odense, ville Nisrin være ked af at skulle undvære Socialkompas.
Alternativet ville være at mødes eller ringe rundt i hendes netværket og forhøre sig om enkelte, relevante aktiviteter og tilbud.
”Det ville gøre mit arbejde en del sværere, for det ville kræve mere tid at undersøge alting. Her kan jeg bare indtaste ’seniorklub’ eller ’strikkeklub’ eller det, jeg lige har brug for, og så kommer der en liste lige til at gå til,” siger Nisrin.
Nye fællesskaber spirer
I nogle tilfælde betyder det faktisk, at Nisrin kan fokusere på at lave et endnu stærkere stykke arbejde. Hun fortæller, at hun for nogle måneder siden bemærkede, at der ikke var et familienetværk i Odense C.
Flere familier havde faktisk efterspurgt det, og sidenhen har Nisrin i samarbejde med Jess og kommunen skaffet lokaler til, at familierne kan starte et netværk sammen, hvor de fremover mødes til fællesspisning. Noget, som mange fra målgruppen også tidligere har deltaget i til stor glæde og gavn.
”Det betyder så utroligt meget. De elsker at sidde sammen og spise. Selvom der både er borgere med rødder i Irak og Somalia iblandt, har de et fællessprog igennem mad,” siger Nisrin.
Og snakken går i den grad rundt om middagsbordet, fortæller hun.
”De mødes og taler om de ting, de alle relaterer til; hvordan er de nye naboer; ’blev du taget godt imod, eller gik de forbi uden at hilse?’, de har haft en oplægsholder ude og fortælle om sundhed, og andre gange snakker de måske om hverdagen og børnenes skole – f.eks. om hvordan man bruger Aula,” siger Nisrin med et smil i stemmen.
Det er ikke kun fællesspisning, som familierne deltager i. Nisrin kobler faktisk allerflest til lektiecaféerne. De er meget populære, fortæller hun. Og så er en af de borgere, hun hjalp med at finde en jobcafé, nu er kommet i arbejde, fordi en frivillig i caféen hjalp borgeren med at skrive CV og ansøgning.
”Når de når dertil, så er det jo en kæmpe succes. Det er alle de små skridt, der tæller – tik, tik, tik, stille og roligt,” siger Nisrin, imens hun tæller med fingrene.
Nisrin er blot en af flere, der har delt succeshistorier med os.
Det står derfor klart for FriSe, at Socialkompas er blevet en fast del af arbejdsdagen for frontpersonale flere steder i landet.